Blog

Sövényvágás

Sövényvágás

Mi vagyok én, zsiráf? A sövény legyen szép és magas!

Valamint takarjon is, hiszen azért sövény hogy úgy tudj a kertbe kimenni, ahogy szeretnél és ne úgy, hogy a szomszéd és az utcán kószáló emberek is lássanak!

A szépen nyírt sövények határolhatják a kertet, intimitást biztosíthatnak, miközben hozzájárulnak a kert rendezett megjelenéséhez.

Amennyiben érzed magadban az erőt, energiát, van létrád, esetleg tényleg zsiráf vagy, nézzük, hogy is kell ezt csinálni!

A helyes vágási technika és a rendszeres fenntartás biztosítja, hogy a sövények egészségesek, sűrűek és formásak legyenek.

Formázás és esztétikai megjelenés:

  • A rendszeres nyírás segít fenntartani a kívánt formát és méretet, legyen szó geometrikus vagy szabad formájú sövényekről. A szabályos vágás esztétikai harmóniát kölcsönöz a kertnek

Sűrűség fenntartása:

  • Ha már sövény van, akkor ne csak szép legyen, takarjon is! A rendszeres metszés serkenti az új hajtások megjelenését, amely sűrűbb, tömörebb növekedést eredményez. Ez különösen fontos a sövények esetében, mivel a sűrűségük az egyik legfontosabb tulajdonságuk, legyen szó védelmi, esztétikai vagy szélfogó szerepről.

Megfelelő növekedés irányítása:

  • A sövények természetesen felfelé törekednek, de ha nem vágjuk őket rendszeresen, akkor túlnőhetik a kívánt méretet, és formájukat vesztik. A sövénynyírás lehetőséget ad a növekedés irányítására, hogy ne legyenek túl magasak, szélesek vagy szabálytalan formájúak. 
  • Nyírási technika:
    • A sövények esetében fontos, hogy az alap szélesebb legyen, mint a teteje. Ez a "trapezoidális" forma biztosítja, hogy a sövény alsó része is elegendő napfényt kapjon, így megakadályozza a ritkulást.
    • Az első néhány évben fontos az alakító metszés, amely a sövények formájának és szerkezetének kialakítására szolgál. Ezt követően a fenntartó metszés során az éves hajtások visszavágására kerül sor.
    • A metszést mindig éles eszközökkel végezzük, hogy elkerüljük a növények roncsolását. A kisebb, precízebb vágásokhoz kézi sövényvágót míg a magasabb sövényekhez teleszkópos sövénynyírót használjunk.
  • Túl magas vagy öreg sövények kezelése: 
    • Az idősebb, elhanyagolt vagy túl magas sövényeket radikálisabban is vissza lehet vágni, de ezt fokozatosan kell elvégezni, hogy a növények megfelelően tudjanak regenerálódni. Az erőteljes visszametszés során a sövény akár 1/3-át is levághatjuk, azonban érdemes figyelni a fajta igényeire.

 

Nyírási időszak:

  • A sövények nyírására a legalkalmasabb időpont a vegetációs időszak alatt, tavasszal és nyáron van, amikor a növények aktívan növekednek.
  • Tavaszi metszés: Az első nyírást tavasszal kell elvégezni, amikor a növények új hajtásokat hoznak. Ez megerősíti a növekedést a szezonra.
  • Nyári metszés: A második nyírást nyáron végezzük el, amikor a növények már jelentős növekedésen estek át. Ezzel fenntartható a kívánt forma és méret.

Sövénytípusok:

  • Lombhullató sövények: Ezeket a növényeket évente többször is nyírhatjuk, mivel gyorsabban nőnek. Például a gyertyán vagy a mogyoró sövények jól reagálnak a rendszeres metszésre.
  • Örökzöld sövények: Az örökzöld növények, mint például a tuja vagy a boróka, lassabban növekednek, ezért kevesebb nyírást igényelnek, de a formázás itt is fontos.
  • Virágzó sövények: Ezeknél a növényeknél figyelnünk kell arra, hogy a metszést ne a virágzási időszakban végezzük el, mivel ezzel elveszíthetjük a következő szezon virágait. Ilyenek például a jezsámen vagy a orgona.

Amennyiben nincs kedved formázgatni, találgatni hogy jól vagy rosszul csinálod, illetve kísérletezni: keress minket bizalommal! Professzionális eszközeinkkel és szakértelmünkkkel olyanná varázsoljuk sövényed, amilyenre szeretnéd! 

Webáruház készítés